Ο Προβολέας


Κατασκευή
Πειραματίστηκα με διάφορα υλικά και ηλεκτρονικές πλατφόρμες και κατέληξα σε αυτό το πρωτότυπο με κύριους άξονες την ευκολία κατασκευής, την ευκολία κατανόησης της συσκευής και τη δυνατότητα με πενιχρά μέσα να μπορούν να την κατασκευάσουν και να την προγραμματίσουν ακόμη και μικρά παιδιά.
Για την κατασκευή χρησιμοποιήθηκε πλαστικός σωλήνας ομβρίων φ 25 χιλιοστών καπάκια από μπουκάλια, led και ένα arduino. O κορμός είναι τμήμα σωλήνα φ 200 χιλ. αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε κουτί. Η συνδεσμολογία είναι εύκολη και ο προγραμματισμός μπορεί να λάβει πολλές μορφές από την πιο απλή – σειριακή μεταβολή με ένα κουμπί – μέχρι την πιο σύνθετη που μπορεί να φανταστεί ο κατασκευαστής. Η συσκευή στηρίζεται σε οποιοδήποτε φωτογραφικό τρίποδο, σε ισημερινή στήριξη, ακόμη και σε ένα τραπέζι. Η προβολή γίνεται καλύτερα σε σκοτεινό δωμάτιο, αλλά και σε οποιοδήποτε σκιασμένο χώρο με χρήση χάρτινου είτε υφασμάτινου θόλου είτε ομπρέλας.
 Χρήση
Το πρωτότυπο προβάλλει έξι αστερισμούς: τη Μικρή και τη Μεγάλη Άρκτο, την Κασσιόπη, τον Ωρίωνα, το Σκορπιό και τον Τοξότη. Η κατασκευή μπορεί να αναπτυχθεί να δείχνει περισσότερους αστερισμούς καθώς και τους πλανήτες. Το πρωτότυπο με σωστή τοποθέτηση μπορεί να δείχνει το έξαρμα του Πόλου, ενώ οι αστερισμοί μπορούν να περιστρέφονται ομαλά γύρω από τον Πόλο. Στην απλή χρήση ο χειριστής μπορεί να φωτίζει κάθε αστερισμό με τη σειρά με ένα απλό κουμπί. Οι μαθητές μπορούν επίσης να ενεργοποιούν τους αστερισμούς με χειροκρότημα. Υπάρχει η δυνατότητα να ενεργοποιούν τους αστερισμούς καλώντας τους με το όνομά τους, αρκεί να υπάρχει σύνδεση στο ίντερνετ για την αναγνώριση ομιλίας.
Ειδικά για τυφλούς
Τα άτομα με προβλήματα όρασης μπορούν να ψηλαφίσουν το σχήμα των ανάγλυφων αστερισμών στη συσκευή και να αποκτήσουν χειροπιαστά την αίσθηση της διεύθυνσης όπου βρίσκονται οι αστερισμοί στον ουράνιο θόλο. Επίσης μπορούν να κάνουν συγκρίσεις με το οριζόντιο και το κατακόρυφο επίπεδο, ενώ μπορούν να πάρουν στα χέρια τους την περιστροφή του ουράνιου θόλου.

πίσω στην αρχική